söndag 4 maj 2008

Skans 125 Skålerud

Skans nr: 125 - Skålerud





Ingång till ammunitionsrum.


Skansen ligger väster om Töcksfors, i Årjängs kommun.



Att komma hit från Töcksfors: Följ E18 västerut mot Årjäng ca 3 km. Stanna vid parkeringen. Skansen ligger på andra sidan E18. En skogsväg leder in i anläggningen.


Denna plats användes för att beskjuta terrängen väster om Töcksfors med artilleri.
I anläggningen hittade jag fyra värn för artilleripjäser, två rum för ammunition samt en observations plats.

Det var endast möjligt att komma in i ett värn och ett ammunitions rum. De övriga var låsta, och vid två av värnen hade embrasyrerna blivit igen murade.
I det värnet som var olåst kunde jag se hål i golvet för pjäsens lavetter, och innanför värnet fanns det ett skyddsrum.


Anläggningen ligger i en rad och ser ut ungefär såhär:
Värn, värn, ammunitions rum, värn, värn, observationsplats, ammunitions rum. En skogsväg leder rakt igenom alltihopa och det är väldigt lätt att hitta.

lördag 3 maj 2008

Skans 118 Sjöänd


Nu har jag besökt tre andra platser i de värmländska skogarna! Vi tar det i kronologisk ordning.




Skans nr: 118 - Sjöänd


Vy västerut från en av PV-platserna


Skansen ligger i Glaskogens naturreservat, i Årjängs kommun. Det är mycket välbevarat.



Att komma hit från Årjäng: Länsväg 172 norrut, mot Arvika. Efter ca 6 km, sväng höger vid Södra Ström. Följ vägen ca 8,6 km. Skansen ligger vid sjön Holmtjärn, på båda sidor av vägen.
Ca koordinater: X-Y 66000-13003


Totalt innefattar skansen ett kulsprutevärn typ IV, garage för PV-kanon, tre PV-ställningar, fyra skyddsrum (en med brunn), ett skyddsrum med två ingångar och observationskupol, samt ett antal gevärsvärn. Allt är sammanlänkat med kallmurade värngångar (ca 2 - 3 meter höga) och en tunnel sammanbinder de båda sidorna av vägen. Denna tunnel är dock blockerad i ena änden.
Större delen av anläggningen ligger på den södra sidan av vägen.




Kommunen har byggt några broar över värngångarna, och trappor ner i dem, så hela anläggningen är lättillgänglig. Det växer inte mycket annat än tallar i skansen.
Allting är öppet för beskådning, förutom PV-garaget, som är låst. I ett av skyddsrummen finns det britsar, uppsatta på väggen. I några gevärsvärn finns bänkar och pallar kvar.




Den delen av skansen som ligger norr om vägen blev aldrig färdigställd, och några gevärsvärn är raserade.





Det började byggas 1940 och fortsatte till 1943. De ända uppgifter jag har om byggandet är att det gjordes av de förlagda trupperna i samarbete med AB Vägförbättring i Karlstad.


Uppgiften för skansen var att hindra att tyska trupper gick förbi Årjäng mot Glafsfjorden.
Mer bilder finns om så önskas. Lämna en kommentar med vad du vill se bilder på, och kanske en mejladress, så ska jag se vad jag kan göra.

torsdag 1 maj 2008

Skans 134 Vikene


Nu gör jag som så många andra har gjort innan mej. Jag skapar en blogg.


Den här bloggen är (iaf från början) tänkt att handla om de försvarsverk som finns i Värmlands skogar.



Det första försvarsverket jag besökte, i modern tid, är Draktänderna i Vikene.
(Draktänder är betongblock, med basen ca 1 x 0,7 meter. Kortsidorna sluttar upp mot toppen som är platt. ca 1,6 meter höga.)

Vart det ligger: Vid riksväg 61, ca 20 km öster om Arvika. Parkering kan enkelt ske om man svänger vänster mot Åmot (ficka precis efter korsningen).

1:a linjen med draktänder ligger ca 200m öster ut. Följ rv 61 så hittar du garanterat. Det syns tydligt från vägen.

Draktänder, dock inte de i Vikene.


På den norra sidan av vägen sträcker sig raden inte så långt. Bara runt några få hundra meter. Delvis används även berget som hinder.

Vid vägen upp till gården som ligger här har det troligtvis funnits en spärr av något slag. Det finns mycket saker liggandes här som troligtvis har hittats i området.



I ravinen nordöst om denna plats (ca 50m) finns ett enkelt betongvärn som troligtvis skulle hindra att spärren blev anfallen i flanken. Två väggar + tak av betong, en vägg utgörs av bergsidan och en är idag helt öppen. Den har troligvis haft en träkonstruktion som skydd. (Den är svår att upptäcka om man kommer från fel håll.)



Från spärren går linjen några hundra meter västerut, ganska nära några byggnader, och slutar ganska nära parkeringen jag nämnde.



På andra sidan riksvägen går den treradiga linjen ca 800 meter söderut, nästan ända till sjön. Sista biten löper en skogsväg parallellt med linjen. En bit in från riksvägen övergår draktänderna till huggna stenblock. Lite här och där kan man hitta gammal taggtråd som hänger på något av hinderna.

Ganska nära riksvägen gjordes ett försök att ta sig förbi linjen med en Strv 42 (Stridsvagn modell 1942). Detta ägde rum den 30 augusti 1943. Den tog sig över den första linjen, men klarade inte av den andra, och hamnade med högra larvbandet i luften, med en kraftig slagsida. Ett enkelt byte för pansarvärnskanoner.
Stridsvagnen bärgades troligen från platsen.



Cirka 600 meter länge österut från parkeringen ligger den andra linjen precis innan fyravägs korsningen. Om man vill så finns det små fickor man kan parkera vid några hundra meter in på varje sida.

Linjen här är treradigt av huggen sten, samma modell som på södra delen av första linjen.
Den sträcker sig ca 300 meter på den södra sidan av vägen och ca 100 meter på den norra.
Efter ca 200 meter av den södra delen övergår det till ett tvåradigt hinder.

Vi ska se om jag kan lägga in lite mer och bättre bilder, min kamera hade jag tyvärr inte med mig vid det här äventyret.

Hör av er om ni vill vet mer!

Nästa uppdatering blir troligtvis om Sjöändskans i Glaskogens naturreservat. Tätt följt av artileribunkrar utanför Töcksfors och bergrum vid Järnsjön.

Stay tuned. =)